Onklopbaar!
Dankzij dit looptraject doe ik meer dan ik in mijn gezonde leven ooit heb gedaan.
Dit is het begin van de rest van mijn leven.
Lieve Depoorter
Deelnemer Onklopbaar
Samen bewegen met als doel de legendarische Antwerp 10 Miles lopen!
Daarom zet het UZA extra in op beweegtraject ONKLOPBAAR! Dit is geen gewoon beweegprogramma; het is een verbindend traject dat patiënten met diverse aandoeningen samenbrengt rond een buitengewoon doel – deelname aan de legendarische Antwerp 10 Miles of short run op 27 april 2025. Hiertoe zullen we een inclusief programma voor lichaamsbeweging opzetten dat gericht is op patiënten met diverse beperkingen.
Waarom is ONKLOPBAAR zo belangrijk?
Het doormaken en herstellen van een ernstige ziekte is op elke leeftijd een levens veranderde gebeurtenis. Vaak zijn er ook "onzichtbare" gevolgen, zoals vermoeidheid, prikkelgevoeligheid, geheugenproblemen, angst- en stemmingsstoornissen dewelke een grote impact hebben op de levenskwaliteit. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om deze negatieve gevoelens te controleren en het zelfvertrouwen van patiënten te vergroten. Regelmatig bewegen verbetert het uithoudingsvermogen en zorgt voor meer energie. Toch zijn veel patiënten bang om terug te gaan sporten. Door te trainen in groep en onder medische begeleiding trachten we met dit project de drempel naar het hernemen van sportactiviteiten voor patiënten te verkleinen. En zo in groep de eigen ziekte te overstijgen.
Golazo
Dit project werd mogelijk gemaakt door de steun van Golazo, organisator 10 Miles en Baloise, preferentiele partner. We zijn heel dankbaar voor deze steun. Zij hebben editie 2024 mogelijk gemaakt. We kijken nu al hoopvol naar de toekomst en zijn ambitieus om nog veel meer patiënten aan het bewegen te krijgen. De aanvragen lopen alvast binnen.
Foto: Overhandiging GOLAZO cheque door Schepen van sport Peter Wouters aan UZA Foundation prof. Dr. Marc Peeters.
Impact
Dit project heeft tot doel om een concreet en toegankelijk beweegtraject voor patiënten op te starten. Het betreft geen wetenschappelijk onderzoeksproject met een afgelijnde onderzoeksvraag, maar heeft een bredere maatschappelijke functie, gericht op sensibilisering, lotgenotencontact, maatschappelijke re-integratie en inclusiviteit bij sportevenementen. Dit project heeft impact door:
De levenskwaltieit van patiënten te verbeteren door hun fysieke, mentale en emotionele welzijn te ondersteunen door middel van hardlopen.
Patiënten te stimuleren en inspireren tot een actieve, gezonde levensstijl door middel van sport.
Verbinden van lotgenoten d.mv. een gemeenschappelijk doel.
Bewustzijn te creëren rond de problematiek van mensen die herstellende zijn van een ernstige ziekte en zo aandacht vragen voor de onzichtbare symptomen hiervan.
Inclusiviteit bij sportdeelname en hardloopevenementen te bevorderen door bewustzijn te creëren over de specifieke vereisten die nodig zijn om mensen met een beperking te laten deelnemen aan grote sportevenementen.
CEO's geven het goede voorbeeld
"We willen ook een positieve maatschappelijke rol spelen. We sponsoren topsport, maar we gaan ook voor het brede publiek.Via ons hebben duizend mensen zich ingeschreven voor de 10 Miles. Dat heeft zo'n 25.000 euro opgeleverd voor Onklopbaar!" Christophe Hamal CEO Baloise
Marc Peeters, CEO UZA, gaat naast Onklopbaar ook elke zaterdagochtend zwemmen met kinderpatiëntjes ter voorbereiding van TriaGO4Kids en geeft zo graag het voorbeeld want tenslotte: "Het voornaamste is de patiënten en werknemers in beweging krijgen” aldus Marc Peeters.