DT 2

Met Artificiële Intelligentie naar een meer preventieve en gepersonaliseerde gezondheidszorg

De ontwikkeling van Digital Twins

Een Digital Twin is een digitale voorstelling van een patiënt. Een Digital Twin wordt gecreëerd aan de hand van klinische en niet-klinische data van grote patiënten groepen. Met behulp van Artificiële Intelligentie wordt een zogenaamde digitale kopie gecreëerd die toelaat om, op basis van meetwaarden, sneller diagnoses te stellen alsook om voorspellingen te doen naar de mogelijke ontwikkeling van het ziekte en de meest efficiënte behandeling op te starten. Het laat daarenboven toe vroeger een diagnose te stellen en zo ook een meer werkzame behandeling van patiënten mogelijk te maken. Dit is bijvoorbeeld van levensbelang bij patiënten met sepsis. Sepsis is de ontregelde ontstekingsreactie die zich voordoet in het ganse lichaam als reactie op een infectie. Sepsis wordt vaak niet tijdig herkend, gezien de complexiteit van deze aandoening en een zeer grote verscheidenheid van dikwijls subtiele, onduidelijke tekens. Indien sepsis op tijd kan worden herkend, kan de patiënt snel de juiste behandeling krijgen en kunnen we zo de ontsporing van het afweersysteem tegengaan en zo overlijden van de patiënt tegengaan. Het UZA wil leiding nemen in deze innovatie en Digital Twins voor patiënten met sepsis ontwikkelen om zo de tekenen van sepsis nog sneller te kunnen detecteren.  

Ontmoet het team

Prof. dr. Guy Hans - CEO

Hij en zijn team hebben het UZA@home platform ontwikkeld, dat registratie en opvolging van patiënten buiten de ziekenhuismuren op een gestandaardiseerde manier mogelijk maakt. Monitoring van patiënten extramuraal (vooral thuis) via UZA@home zorgt voor een online, snel en accuraat ingrijpen bij het constateren van afwijkende waarden. 

Prof. dr. Philippe Jorens - Diensthoofd intensieve zorgen

Om meer inzicht te krijgen in een complexe problematiek zoals sepsis zijn data van grote patiënten cohorten onontbeerlijk. Philippe Jorens en zijn team beschikken over een zeer uitgebreide (digitale) databank van bijna 50.000 patiënten die met of zonder sepsis op INZO in het UZA werden opgenomen. Deze zeer gedetailleerde data tijdens het acuut ziek zijn of tijdens de fase van orgaan falen zijn cruciaal voor het ontwikkelen van een Digital Twin. Daarnaast voeden we nog dagelijks deze uitgebreide data collectie met de gegevens van weer nieuwe patiënten.

 

Prof. dr. Erika Vlieghe - Diensthoofd algemene inwendige, infectieziekten en tropische geneeskunde

Naast vast ankerpunt tijdens de COVID-pandemie, is ze de drijvende kracht achter een Nationaal Sepsis Plan (Be-SNAP). Zij en haar team hebben de klinische expertise om infectieziekten te behandelen en hebben toegang tot relevante epidemiologische gegevens. Ook dankzij haar leidende rol in Global PSS, het internationale plan in samenwerking met WHO ter bestrijding van resistentie aan antibiotica, heeft zij een groot en relevant netwerk om deze data analyse op te zetten.

In de praktijk

Steun het onderzoek

Dit onderzoek is pionierswerk. We leren elke dag bij en worden daarvoor internationaal erkend. Wat vandaag nog experimenteel is, kan morgen uitgroeien tot een behandeling die voor iedereen toegankelijk is. 

De UZA foundation wil deze innovaties mee mogelijk maken.