The golden hour - sepsis
Bij sepsis telt elke minuut
Sepsis wordt veroorzaakt door een levensbedreigende reactie van ons immuunsysteem op een infectie, en gaat gepaard met plotse lage bloeddruk, het stilvallen van verschillende vitale organen, vaak met de dood tot gevolg. Het is een snel toenemend probleem voor de volksgezondheid, zeker in onze vergrijzende samenleving, waarin we met z’n allen lang leven, en beter ernstige ziekten zoals kanker of hartinfarcten overleven.
Een goede aanpak bij een patiënt met sepsis vereist er zeer snel bijzijn, tijdig kunnen herkennen, snel de behandeling en ondersteunende therapie starten, en verdere diagnostiek uitvoeren om te begrijpen waar deze sepsis vandaan komt.
In 2024 heeft prof. dr. Erika Vlieghje vanuit het UZA het Be-SNAP (Belgian Sepsis National Action Plan) gecoördineerd. Één van de speerpunten van dit plan is een nationaal register om patiëntgegevens te verzamelen en onderzoek op te starten.
Hier zijn nog enkele uitdagingen. Zo zijn er geen harde cijfers over sepsis gevallen in UZA en Antwerpse regio, door gebrek aan eenduidige definitie en diagnostische test. Sepsis is een klinische diagnose, er bestaat geen ja/nee diagnostische test. Er zal dus gewerkt worden op basis van een sterk vermoeden gebaseerd op een aantal klinische en labo-parameters.
Een tweede uitdaging is het feit dat snelle behandeling van sepsis snel starten van antibiotica vereist. Dat vraagt echter tegelijk ook zeer zorgvuldig omgaan met antibiotica, om het gebruik niet uit de hand te laten lopen. Aan de Universiteit Antwerpen ontwikkelden we de Global-PPS, een laagdrempelige en ondertussen wereldwijdverspreide methode om antibioticagebruik in hospitalen te meten en er verbeteringsacties aan te koppelen
Doel is om in het Data Innovation Lab een dataset op te stellen van patiënten met ‘vermoedelijk sepsis’ door relevante routine data vanuit verschillende datastromen te combineren en dit verder te verfijnen door toetsing aan een aantal andere proxylijsten (bv. retrospectieve datacollectie van opnames op intensieve zorgen met sepsis).
Dankzij deze lijst kunnen we een idee krijgen van de ‘sepsis’ populatie: leeftijd, geslacht, mortaliteit, onderliggende ziekte,… Zo kunnen we sepsis in Antwerpen een gezicht geven en definiëren wie het meeste nood heeft aan bijkomende informatie en vroegtijdige zorg.