Pano reportage

 "Sepsis is voor mij een sluipmoordenaar. We zijn gewoon in snelheid gepakt". Omdat snel reageren zo cruciaal is, roepen experten op voor meer bewustwording bij het grote publiek, maar ook bij artsen en verpleegkundigen. Onze gezondheidszorg is uitmuntend. "Maar wat sepsis betreft kan het beter". Bekijk de Pano reportage over sepsis. 

Sepsis is een reactie van het immuunsysteem die uit de hand loopt. Elke minuut telt.

Elk jaar overlijden duizenden Belgen aan sepsis. Daarnaast treft de aandoening elk jaar nog tienduizenden patiënten, soms met zware gevolgen, zoals amputaties. 

Sepsis begint met een ernstige infectie. Dat kan een infectie zijn met een bacterie, een virus of een parasiet. Je immuunsysteem merkt de indringer op en reageert. "Meestal stoppen die reacties vanzelf en remmen ze zichzelf op een bepaald moment af", zegt infectioloog prof. dr. Erika Vlieghe. "Bij sepsis gebeurt dat niet. De patiënt is niet alleen ziek door de infectie, maar wordt nog veel zieker door een reactie van het immuunsysteem die uit de hand loopt." 

Naar schatting vijftien tot twintig procent van de sepsispatiënten overlijdt. Oudere patiënten en patiënten met een verzwakt immuunsysteem hebben een hogere kans om te overlijden dan jonge, gezonde mensen. Ook prematuurtjes zijn een risicogroep. Maar liefst een vijfde van alle te vroeg geboren baby's ontwikkelt sepsis tijdens het verblijf in het ziekenhuis. Tien procent overleeft dat niet.

Prof. dr. Erika Vlieghe heeft samen met een groep experten een nationaal plan voorgesteld. Één van de speerpunten van dit plan is een nationaal register om patiëntgegevens te verzamelen en onderzoek op te starten. Hoe meer gegevens er worden verzameld, hoe beter AI modellen kunnen voorspellen welke patiënt er risico heeft om sepsis op te lopen. Zo ook bij kankerpatiënten die doelgerichte immuuntherapie ondergaan. Dankzij deze voorspellingen zou men de behandeling van deze patiënten kunnen aanpassen en ervoor zorgen dat sepsis kan worden vermeden.