Toby Alderweireld

In mijn wereld krijgen we veel aandacht en applaus wanneer we een goal scoren of een prijs winnen. Daar ben je dan fier op en dat geeft je een boost. Maar in mijn ogen verdienen deze onderzoekers en familie die dag in dag uit in teamverband zich inzetten voor hun onderzoek, voor het verbeteren en zelfs redden van mensenlevens ook een applaus, aandacht en steun. Hun doorzettingsvermogen is werkelijk inspirerend.

Getuigenis - Toby Alderweireld

Onderzoek naar zeldzame erfelijke hartziekten

Onderzoek

Op jonge leeftijd (< 45) is een erfelijke hartziekte de belangrijkste reden voor plotse hartdood, in België overlijdt één op de drie mensen aan plotse hartdood. Een erfelijke hartziekte heeft levensbelangrijke implicaties voor gemiddeld maar liefst 8 andere familieleden. Een snelle opsporing, juiste diagnose en passende behandeling zijn dus uiterst noodzakelijk. Dankzij innovatief onderzoek werd er al heel wat vooruitgang geboekt, maar de strijd is nog niet gestreden.

Het Marfan syndroom is zo’n zeldzame erfelijke ziekte die het bindweefsel in je lichaam verzwakt. De oorzaak is een afwijking in één gen. Genezing is niet mogelijk, wel wordt er intensief onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen. Omdat het bindweefsel minder sterk is, kan dit gevolgen hebben voor het hart, de bloedvaten, het skelet, de ogen en de huid. Niet iedereen met Marfan heeft kenmerken en de ernst van de kenmerken verschillen van persoon tot persoon. Het is net uit die verschillen dat het onderzoek wil leren, om zo beschermende genen te ontdekken. En in te zetten in een innovatieve behandeling.

De aorta
De aorta is het belangrijkste bloedvat vanuit het hart naar de rest van het lichaam. Wanneer de aorta te wijd wordt kan een scheur of dissectie ontstaan. Deze aandoening treft vaak jonge mensen tussen de 30 en 50 jaar oud zijn. Bij een aortadissectie, een scheur, overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Prof. dr. Bart Loeys ontdekte genetische veranderingen in talrijke nieuwe genen als oorzaak van deze aneurysma’s.

Het onderzoek naar aorta dissectie richt zich op twee cruciale vragen:
• Waarom hebben mensen met dezelfde genetische mutatie toch verschillende klinische uitkomsten?
• Kunnen we humane in vitro aorta modellen ontwikkelen om nieuwe behandelingen te ontwikkelen?

Organ on a chip

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is niet alleen het ontrafelen van de mysteries rondom erfelijke oorzaken van plotse hartdood, maar ook het ontwikkelen van effectieve behandelingen. Van zodra we ontdekken waarom de ene persoon wel heel ziek wordt en de andere niet, terwijl ze wel de zelfde genetische afwijking hebben, kunnen we gepersonaliseerde behandelingen ontwikkelen. Door het gebruik van ‘aorta-on-a-chip’ modellen kunnen de verschillen beter onderzocht worden. Om zo uiteindelijk innovatieve oplossingen te verkennen. Door gebruik te maken van de studie van aorta stamcellen, streven onderzoekers naar betere genetische voorspellers van klinische uitkomsten en een dieper inzicht in de variabiliteit. Dit biedt een uitstekend doelwit voor behandelingen. Om dit te bereiken, is het noodzakelijk om 40 cellijnen op te zetten. Elke stamcellijn kost 12.000 EUR, wat aangeeft dat financiële steun essentieel is voor het voortzetten van dit veelbelovende onderzoek naar erfelijke oorzaken van plotse hartdood en aorta dissectie.

Toby alleen
Toby en Aurélien making Off
Toby signeert