Getuigenis Björn Soenens: hoe een toevallige scan zijn leven redde
Getuigenis Björn Soenens
Toen Björn Soenens, VRT journalist, zich in de lente van 2023 onwel voelde, werd hij snel naar het ziekenhuis in Brooklyn, New York gebracht. Björn: “Daar stelden de artsen het coronavirus vast, maar tijdens een scan van mijn lichaam, zagen ze een verdachte plek op mijn rechterlong. Een jonge tumor, zo bleek.”
De longkanker werd in een vroeg stadium ontdekt, en snel ingrijpen met een operatie verhoogt volgens de artsen de kansen op totale genezing. “Longkankers gaan vaak erg lang onopgemerkt, wat ze meestal gevaarlijker en dodelijker maken: je hebt namelijk heel lang geen symptomen”, vertelt diensthoofd radiologie prof. dr. Annemiek Snoeckx. “En als je ze dan toch krijgt, na jaren, dan is het vaak te laat.”
Björn Soenens: “Door mijn ‘per ongeluk’-scan is het bij mij dus vroeg ontdekt en maakte ik kans op volledig herstel. Dat is ook de reden waarom ik het enorm belangrijk vind om projecten zoals Stop Longkanker te ondersteunen. Met dit project wilt het UZA inzetten op preventieve screening en kunnen ze, zoals bij mij, longkanker tijdig opsporen en zo de kans op overleving vergroten”.
Twee maanden na de diagnose werd de tumor succesvol verwijderd via een operatie. “Ondertussen ben ik kankervrij verklaard. De tumor is weg en er waren gelukkig geen uitzaaiingen op de lymfeklieren. Ik had geen chemo, bestralingen of immunobehandeling meer nodig. Ik was gelukkig met het resultaat maar besef wel dat ik veel geluk heb gehad. Had die scan niet toevallig mijn longen mee in beeld gebracht, dan was de tumor onopgemerkt gebleven. Ik was dan lustig blijven roken en had wellicht over een jaar of vier de diagnose van uitgezaaide longkanker gekregen met mogelijk fatale gevolgen.” Aldus Soenens.