Grants Pancreaskanker - 2x € 150.000

Advanced T and NK cell immune profiling of pancreas cancer patients treated with IL15-transpresenting Dendritic Cells 

Prof. dr. Timon Vandamme - Senior staflid oncologie

Met als doel de prognose voor patiënten met pancreaskanker te verbeteren, startten het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG), de dienst Hematologie en het University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA) binnen de afdeling Oncologie van het UZA een first-inhuman klinische studie op waarin de veiligheid en haalbaarheid van adjuvante vaccinatie met IL15- transpresenterende dendritische cellen (DC) onderzocht wordt. Deze IL15-transpresenterende DC zijn een in-huis ontwikkelde immuuntherapie met een verbeterd immuunstimulerend potentieel in vergelijking met reeds klinisch geteste conventionele DC.

Wanneer het cytokine IL15 op het celoppervlak wordt getranspresenteerd door de alfa-subeenheid van zijn receptor, stimuleert het op efficiënte wijze de activering van een breed scala aan immuuneffectorcellen, waaronder T-cellen, NK-cellen en gd-T-cellen. Als zodanig is het doel van vaccinatie met IL15-transpresenterende DC om een sterke immuunrespons tegen tumorcellen op te wekken. In dit translationele onderzoeksproject zullen we diepgaande en veelzijdige immuunmonitoringanalyses uitvoeren op bloedstalen die momenteel verzameld worden bij pancreaskankerpatiënten voor en na vaccinatie (IL15TransDC study, PI Timon Vandamme, EDGE 291). Hierdoor zullen we in staat zijn om de mechanismen te ontrafelen die de basis vormen voor responsiviteit op DC-vaccinatie. Deze kennis zal bijdragen aan verdere optimalisatie en toepassing van deze behandelingsmodaliteit in de context van moeilijk te behandelen alvleesklierkanker.

 

De belasting van alvleesklierchirurgie verminderen door de noodzaak van chirurgie kritisch te beoordelen en chirurgische technieken te optimaliseren 

Prof. dr. Geert Roeyen - Kliniekhoofd Hepatobiliairetransplantatie en endocriene heelkunde

Alvleesklierkanker, voornamelijk bestaande uit ductaal adenocarcinoom (PDAC) en neuro-endocriene tumor (panNET), brengt aanzienlijke behandelingsuitdagingen met zich mee, waarbij zorgvuldige selectie van patiënten en chirurgische precisie nodig zijn om chirurgische morbiditeit te verminderen. Richtlijnen raden chirurgie aan voor gelokaliseerde PDAC, terwijl een afwachtende houding wordt aanbevolen voor niet-functionele panNETs (NF-panNET) ≤ 2cm. De surveillanceprotocollen die momenteel worden toegepast vertonen echter discrepanties en benadrukken de behoefte aan standaardisatie. Bovendien tonen recente ontwikkelingen in chirurgische technieken, met name robot-geassisteerde pancreatoduodenectomie (R-MIPD), potentieel voor het verbeteren van postoperatieve uitkomsten. Echter, afdoende bewijs van gerandomiseerde onderzoeken ontbreekt. Dit project heeft als doel deze hiaten op te vullen. Tijdens deel één van het project zullen verschillende opvolgingsstrategieën voor gelokaliseerde NF-panNETs ≤ 2cm geëvalueerd worden, met de focus op kwaliteit van leven en veiligheid voor optimale klinische integratie. In deel twee zal de oncologische veiligheid van R-MIPD beoordeeld worden in vergelijking met traditionele methode, met de nadruk op radicale resectie bij PDAC. Door systematisch onderzoek streeft dit project naar verfijnen van de behandeling van pancreaskanker, het beter onderbouwen van klinische beslissen en het verbeteren van patiënten resultaten. 

 

Timon Vandamme

Prof. dr. Timon Vandamme - Senior staflid oncologie

Geert Roeyen

Prof. dr. Geert Roeyen - Kliniekhoofd Hepatobiliairetransplantatie en endocriene heelkunde