Lien van de Kelder over het REACH-project
Getuigenis Lien van de Kelder
Ambassadrice Lien Van de Kelder volgt het project REACH al van bij het begin op de voet. Haar kinderen gaan naar school in centrum Antwerpen. Zij begrijpt als geen ander de bezorgdheid van vele ouders als het gaat over de effecten van luchtvervuiling op de gezondheid van kinderen:
"Prof. Stijn Verhulst is een expert in het onderzoek van de longfunctie bij kinderen, inclusief de impact van luchtvervuiling daarop. Ik deed hem het verhaal van Leefschool De Dageraad, waar mijn kinderen naar school gaan. Dagelijks reden er 600 bussen voorbij (in een corridor dan nog met hoge gebouwen) omdat er verschillende reguliere buslijnen passeerden en omdat de stelplaats van De Lijn op het einde van de straat ligt. De overlast voor de buurt is al tientallen jaren een probleem, de verhuis van de stelplaats wordt al jaren uitgesteld. Ik maakte mij, samen met de buurtbewoners, grote zorgen. Voor Stijn was dit de uitgelezen kans om vergelijkend onderzoek te doen met andere scholen die in minder vervuilende tot zelfs landelijke omgeving zijn gelegen. In 2021 werd de pilootstudie afgerond. Vanaf dit jaar zullen de vergelijkende studies tussen 7 scholen, en ook nog een aantal sportclubs opstarten. We zijn alvast benieuwd naar de resultaten.
Maar toch heeft het project intussen al iets positiefs opgeleverd. Het onderzoek van Stijn liep toevallig samen met de gesprekken over het toekomstplan voor de buurt. Onder andere het feit dat UZA de luchtkwaliteit daar aan het onderzoeken is, heeft de buurtbewoners zeker geholpen om een zekere bewustwording bij het Stadsbestuur en De Lijn te creëren. Ik kan alleen maar vaststellen dat er ondertussen veel minder bussen passeren en de straat ook heraangelegd werd zodat ze niet meer zo snel kunnen rijden. Het is een fietsstraat nu, dus voertuigen mogen de fietsers ook niet meer inhalen.
We hopen dat de impact van het project, vooral met de wetenschappelijk onderbouwde resultaten van het project, verder zijn rol in het maatschappelijke debat en in het beleid kan opnemen, zodat we onze kinderen een gezond leven in gezonde lucht kunnen garanderen."
Early Respiratory Effects of Air pollution on Children (REACH)
Onderzoek
Luchtverontreiniging is een maatschappelijk relevant probleem dat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid, zoals luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Onder leiding van prof. Stijn Verhulst onderzoekt het REACH-project voor het eerst in België de impact van luchtverontreiniging op gezonde kinderen. Kinderen zijn kwetsbaar en ademen sneller, waardoor ze gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van vervuiling. Het onderzoek richt zich op het vaststellen van de effecten van luchtverontreiniging op de longen en het hart- en vaatstelsel, iets wat nog niet eerder grondig is onderzocht. Dit is cruciaal, aangezien tijdige detectie en interventie essentieel zijn voor de gezondheid van toekomstige generaties.