Multiple Sclerose (MS) is een ongeneeslijke ziekte die gepaard gaat met ontstekingen en beschadigingen in de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen.

MS is de meest voorkomende, invaliderende neurologische ziekte bij jonge mensen en treft één op duizend.

Over multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is de meest voorkomende neurologische aandoening bij jong volwassenen in Europa. Bij ongeveer 1 op 1000 Belgen wordt een diagnose van MS gesteld, meestal bij personen tussen de 20 en 40 jaar. De ziekte komt 2 keer vaker bij vrouwen voor dan bij mannen.

De symptomen kunnen erg uiteenlopend zijn, maar bijna alle MS-patiënten ervaren in zekere mate spierzwakte of spierstijfheid, beven en evenwichtsproblemen. Andere klachten kunnen variëren van o.a. duizeligheid, tot pijn, tot mentale en seksuele problemen. Voor ongeveer 2/3e van de patiënten leidt de ziekte tot een ernstige beperking of handicap. MS is geen dodelijke aandoening, maar heeft een enorme impact op de levens van de patiënten.

Ontdek de verschillende onderzoeken

Binnen het Universitair Neuro-immunologie Centrum Antwerpen (UNiCA) in het UZA zoeken neurologe prof. dr. Barbara Willekens en haar team naar oplossingen om MS beter te diagnosticeren, begrijpen en behandelen. Dit in samenwerking met het Laboratorium voor Experimentele Hematologie (LEH), onder leiding van prof. Nathalie Cools aan de Universiteit Antwerpen.

  • MS
    De MACSiMiSE-BRAIN studie onderzoekt een innovatieve behandelingsmogelijkheid voor patiënten met progressieve MS (multiple sclerose)
  • Multiple Sclerose
    Met celtherapie kunnen we op een patiënt-specifieke manier in grijpen en hopen we MS gericht aan te pakken.

 

Deze onderzoeken zijn pionierswerk. We leren elke dag bij en worden daarvoor internationaal erkend. Wat vandaag nog experimenteel is, kan morgen uitgroeien tot een behandeling die voor iedereen toegankelijk is. 

De UZA foundation wil deze innovaties mee mogelijk maken.

Steun het onderzoek