Professor Annemiek Snoeckx: vroegtijdige opsporing van longkanker voor betere overleving
Getuigenis prof.dr. Annemiek Snoeckx
Professor Annemiek Snoeckx, hoofd van de dienst radiologie van het UZA, zet zich met hart en ziel in voor het pilootproject "Stop Longkanker", dat gericht is op de vroegtijdige opsporing van longkanker. In België worden jaarlijks ongeveer 8.500 nieuwe gevallen van longkanker vastgesteld, wat het de meest dodelijke vorm van kanker maakt. Longkanker is vaak moeilijk vroeg op te sporen, omdat de symptomen meestal pas in een gevorderd stadium optreden. Vroegtijdige detectie kan echter het verschil maken en de overlevingskansen van patiënten aanzienlijk vergroten.
Het "Stop Longkanker"-project richt zich op personen tussen de 55 en 74 jaar die roken of gerookt hebben. Deze hoog-risicogroep wordt met behulp van CT-scans gescreend, wat de kans biedt om tumoren op te sporen in een stadium waarin behandeling nog mogelijk is en levens kan redden. "Als arts richten we ons vaak op het stellen van diagnoses en behandelingen bij patiënten met symptomen. Dit project gaat echter verder: we proberen longkanker op te sporen voordat er symptomen zijn," legt prof. Snoeckx uit. "We richten ons op preventie, wat essentieel is om te voorkomen dat mensen patiënten worden."
Het project is een samenwerking tussen radiologie, thoracale oncologie en longartsen binnen het UZA, die samen werken aan een gedeelde missie: longkanker bestrijden voordat het te laat is. "We hebben de expertise en de middelen om dit onderzoek tot een goed einde te brengen," zegt prof. Snoeckx. “Met dit project hopen we beleidsmakers te overtuigen van de noodzaak om longkankerscreening breder in te zetten.”
Naast beeldvorming speelt het onderzoek naar biomarkers een belangrijke rol in de vroege opsporing van longkanker. Biomarkers zijn objectieve indicatoren die afwijkingen of ziekten kunnen aanduiden. Prof. Snoeckx en haar team onderzoeken niet alleen de longen met CT-scans, maar willen ook biomarkers identificeren in uitgeademde lucht of bloed. "Dit zou ons in staat stellen om longkanker nog sneller op te sporen, wat de overlevingskansen verder zou vergroten," legt ze uit.
Wat haar persoonlijk drijft, is de passie die ze al jaren koestert voor de beeldvorming van longkanker. "We weten dat er voor andere vormen van kanker al succesvolle screeningsprogramma's bestaan. Voor longkanker is dat er nog niet, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je er levens mee kunt redden. We hebben de mogelijkheden en expertise, en nu is het tijd om dit onderzoek verder te ontwikkelen en in Vlaanderen te implementeren."
Met "Stop Longkanker" wil prof. Snoeckx niet alleen bijdragen aan de wetenschap, maar ook aan het redden van levens door de ziekte te stoppen voordat het te laat is.