Fonds Koortstherapie tegen Kanker
Het Onderzoeksfonds ‘Koortstherapie tegen Kanker’ ondersteunt onderzoek naar een innovatieve behandelmethode voor pancreaskanker. Deze aanpak maakt gebruik van het intraveneus toedienen van gefermenteerd maretakextract om koorts op te wekken bij patiënten.
Koortstherapie tegen Kanker
Koortstherapie tegen Kanker
Ondanks alle wetenschappelijke vooruitgang krijgt nog steeds één derde van alle kankerpatiënten op een bepaald ogenblik te horen dat er geen behandeling meer mogelijk is. Het Onderzoeksfonds ‘Koortstherapie tegen Kanker’ ondersteunt onderzoek naar een innovatieve behandelmethode voor deze patiënten. Bij deze behandeling wordt gefermenteerd maretakextract intraveneus toegediend om koorts op te wekken. Bepaalde bestanddelen van het maretakextract hebben een direct celdodend effect op kankercellen terwijl andere bestanddelen de immunologische afweer tegen kanker stimuleren. Ook de koortsreactie versterkt de immunologische afweer.
Het effect van maretakextract op kanker
Recent onderzoek toont aan dat gefermenteerd maretakextract drie belangrijke bestanddelen bevat die zeer nuttig kunnen zijn bij de behandeling van kanker:
- Maretak lectine: Herkent abnormale suikermoleculen (glycoproteïnen) in de celmembraan van kankercellen en bindt zich hieraan. Het wordt vervolgens naar de celkern getransporteerd, waar de productie van eiwitten (ribosomen) wordt geblokkeerd, waardoor de kankercel afsterft (apoptose). Bovendien herkent lectine het TLR4-eiwit in de celmembraan van immuuncellen, wat deze cellen stimuleert om kankercellen aan te vallen.
- Viscotoxine: Herkent de abnormale celmembraan van kankercellen en gaat er deel van uitmaken. Vier moleculen vormen samen een structuur met een centraal gat, waardoor water en ionen binnenstromen en de kankercel opzwelt, barst en afsterft (cytolyse).
- Endotoxines: Zijn bestanddelen van de celwand van melkzuurbacillen (lactobacillen) die aan het verse maretakextract worden toegevoegd om het 72 uur te laten fermenteren. Endotoxines stimuleren het immuunsysteem via het TLR4-eiwit en veroorzaken daarnaast ook koorts, net zoals bij een bacteriële infectie.
Onderzoeksfonds 'Koortstherapie tegen Kanker'
Het fonds ondersteunt de klinische studie financieel. In een fase I studie zullen uitbehandelde kankerpatiënten driemaal per week een gefermenteerd maretakextract intraveneus toegediend krijgen, met als doel koorts op te wekken tot 39,5°C.
De studie heeft de volgende doelstellingen:
- Bevestigen dat koortsinductie met maretakextract veilig is, goed wordt verdragen en weinig bijwerkingen heeft.
- Nagaan of maretakextract de levenskwaliteit van patiënten verbetert.
- Onderzoeken hoe vaak volledige of gedeeltelijke tumorremissie (vermindering van tumorvolume) optreedt.
- Documenteren welk effect maretakextract heeft op verschillende types immuuncellen.