oorsuizen kinderen

 1 miljard jongeren lopen wereldwijd risico op gehoorverlies en tinnitus door lawaaiblootstelling. Educatie speelt een cruciale rol in het voorkomen van gehoorschade en het bevorderen van gehoorzorg onder jongeren – de volwassenen van morgen.

Tinnitus, of oorsuizen, is een complexe aandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft, waaronder een groeiend aantal kinderen en jongeren. 

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen werken samen om deze problematiek te begrijpen, behandelingen te verbeteren en, vooral, preventie en educatie van gehoorschade en tinnitus te bevorderen.

Hieronder lichten we twee projecten uit die gericht zijn op de toekomst: kinderen en jongeren. 
 

HoorLINK: Educatie en preventie voor jongeren

Gehoorverlies en tinnitus worden steeds vaker vastgesteld bij jongeren, mede door lawaaiblootstelling via persoonlijke muziekspelers en andere geluidsbronnen. Om deze trend tegen te gaan, lanceerden we HoorLINK, een educatief project gericht op het secundair onderwijs.

Doelen van HoorLINK:

  • Jongeren bewust maken van de risico’s van gehoorschade en tinnitus.
  • Educatieve lespakketten ontwikkelen voor leerkrachten om het belang van gehoorzorg op een begrijpelijke en interactieve manier over te brengen.
  • Een duurzaam platform creëren dat wetenschap en onderwijs samenbrengt voor blijvende impact.

Waarom dit belangrijk is:

Volgens recent onderzoek lopen naar schatting 1 miljard jongeren wereldwijd risico op gehoorverlies door lawaaiblootstelling, zoals via hoofdtelefoons. Educatie speelt een cruciale rol in het voorkomen van gehoorschade en het bevorderen van gehoorzorg onder jongeren – de volwassenen van morgen.
 

MINNIE: Het verbeteren van tinnituszorg voor kinderen

Tinnitus bij kinderen blijft vaak onopgemerkt of onderbehandeld, waardoor het een enorme impact kan hebben op hun welzijn, concentratie en levenskwaliteit. Om deze kloof te overbruggen, ontwikkelden we het MINNIE-project.

Doelen van MINNIE:

  • Het ontwikkelen van specifieke vragenlijsten die de klachten en noden van kinderen met tinnitus beter in kaart brengen.
  • Inzicht krijgen in de impact van tinnitus op het dagelijks leven van kinderen, zoals slaap, concentratie en emotioneel welzijn.
  • Behandelingen beter afstemmen op de unieke noden van jonge patiënten.

Waarom dit belangrijk is:
Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 10,5% van de 9-12 jarigen in vlaanderen tinnitus ervaart, met een aanzienlijke impact op hun dagelijks functioneren. Door middel van het MINNIE-project streven we ernaar om deze kwetsbare groep gerichter te helpen en hun levenskwaliteit te verbeteren.
 

Tinnitus 2

Prof. Laure Jacquemin

Tinnitus 4
Tinnitus 3